sâmbătă, 31 august 2013

Boli tratate cu ajutorul celulelor stem

In Romania se apreciaza ca sunt 1.500 de copii bolnavi de leucemie, leucemiile acute reprezentand 10 % din cancerele intalnite la aceasta categorie de varsta si fiind principala cauza de deces sub 35 de ani. (leucemia acuta limfoblastica este cea mai frecventa afecţiune hematologica maligna aparuta în copilarie cca 80-90 % din cazuri aparand sub varsta de 10 ani).
La acestia se adauga 3.500 de pacienti cu boala Hodgkin, o parte din acestia avand indicatie de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoietice pentru a putea supravietui si 370 de copii cu talasemie majorã, o boala de sange transmisa ereditar si in care singurul tratament curativ este reprezentat de transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator sanatos.
Primul transplantul de celule stem hematopoietice efectuat cu succes s-a realizat in  anul 1968, de catre doctorul Robert A. Good de la Universitatea din Minnesota.
S-a deschis astfel o noua era terapeutica pentru afectiuni hematologice severe care pana la acel moment erau considerate incurabile.
In anul 1988, prof. dr. Eliane Gluckman (Spitalul "St. Louise" din Paris) a realizat cu succes primul transplant alogen fraternar de sange placentar, ca sursa de celule stem hematopoietice intr-un caz sever de anemie Fanconi. Aceasta reusita a deschis un nou capitol in domeniul transplantulului de celule stem. Pacientul, Matthew Farrow, traieste si este considerat liber de boala.
Profesorul H.E. Broxmeyer de la Universitatea Indiana din SUA, a fost primul cercetator care in urma studiilor efectuate in anii ' 80 a constatat ca sangele placentar contine un numar suficient de celule stem si progenitori hematopoietici, care sa permita obtinerea grefarii medulare in urma efectuarii unui transplant. Ulterior, in colaborare cu geneticianul AD Auerbach de la Institutul din Rockeffeler si Eliane Gluckman au format primul colectiv de medici care au realizat in premiera, un transplant de celule stem hematopoietice din sangele placentar.
Pe masura ce s-a consolidat experienta in domeniu, paleta indicatiilor clinice de efectuare a unui transplant cu celule stem hematopoietice placentare s-a extins, in prezent cuprinzand peste 80 de afectiuni hematologice, ereditare si oncologice:

Boli de sange maligne ("cancere de sange")- Leucemii acute sau cronice ; limfoame maligne

Alte boli de sange grave- Forme particulare de anemie ( Beta Talasemia majora; Siclemia)- Sindroame de insuficienta a maduvei osoase ( Anemia Aplastica severa; Anemia Fanconi;Trombocitopenia amegacariocitara )

Unele boli ale sistemului imunitar- Imunodeficienta severa combinata; Boala granulomatoasa cronica

Boli metabolice ereditare (prin deficitul/ absenta innascuta a unor enzime)- Adrenoleucodistrofia; Boala Kraube

Anumite tipuri de cancer- Cancere ale sistemului nervos (Neuroblastom; Meduloblastom )- Cancer al retinei (Retinoblastom) - Cancere cu celule germinale


Noi perspective de utilizare a grefelor de sange placentar, in terapia regenerativa
Incepand din 2005, s-a constatat o crestere exponentiala a numarului de grefe autologe de sange placentar eliberate pentru utilizare experimentala in noul domeniu al medicinei regenerative (de refacere a unor tesuturi si organe). Dezvoltarea acestui nou domeniu medical, ar putea oferi noi perspective de utilizare terapeutica a grefelor de sange placentar si in alte categorii de boli: afectiuni neurologice grave la copii, (leziuni cerebrale prin deficit de oxigenare sau traumatice; hidrocefalie congenitala; paralizie cerebrala) diabet zaharat, unele boli cardiace (deficit de dezvoltare a inimii stangi).
Statistici :
Leucemiile (27.5 %), cancerele de sistem nervos central – creier si maduva spinarii (17.4 %) si limfoamele Hodgkin (7.2 %) sau NonHodgkin (6.6 %) sunt cele mai obisnuite forme de cancer care apar la copiii cu varste intre 0 si 19 ani ( conform informatiilor furnizate de "The Leukemia and Lymphoma Society" ) .

Statistici in România:

1.500 de copii bolnavi de leucemie
3.500 de pacienti care suferă de boala Hodgkin
Peste 300 de copii cu betatalasemie majoră.

Sansa de vindecare: Transplantul cu celule stem !









Ce este sangele placentar?

Sangele  placentar reprezinta o valoroasa sursa de celule stem, nasterea fiind singurul moment in care acesta se poate  recolta.Este considerat "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular.
In viata intrauterina, placenta este organul la nivelul caruia se realizeaza transferul substantelor nutritive si a oxigenului dinspre mama inspre fat, asigurand suportul necesar cresterii si dezvoltarii acestuia.

Imediat dupa  nasterea copilului si sectionarea cordonului ombilical, ramane restanta o cantitate de sange in vasele cordonului ombilical si in placenta.

Prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea acestui sange, denumit 
sange ombilical. Cantitatea de sange disponibila pentru recoltare reprezinta cantitatea de sange restanta de la nivelul placentei si a cordonului ombilical, dupa ce au avut loc ultímele emisii de sange dinspre mama inspre copil. Aceasta variaza in limite foarte largi (20 ml pana la 100/150 ml), fiind strict dependenta doar de dinamica nasterii.
Cord Blood

De ce este bine sa recoltezi celulele stem la nastere :
1. Procedura de recoltare simpla, nedureroasa, fara risc pentru mama sau fat
2. Disponibilitate rapida de utilizare a grefei pentru transplant, intervalul scurt de eliberare a grefei fiind esential indeosebi in cazurile severe, rapid evolutive de boala.
3.  Posibilitatea utilizarii grefei depozitate pentru uz propriu sau pentru un alt membru al familiei
4. Risc mai redus de transmitere a infectiilor prin virusuri  latente, cu importanta pentru evolutia favorabila post-transplant (ex. risc de transmitere a  infectiei cu CMV (citomegalovirus) de 1% pentru sangele ombilical versus  40-60 % in cazul transplantului de maduva osoasa de la donatori adulti ;  risc de transmitere a infectie cu virusul Epstein Barr  0 pentru sangele cordonal)
5.  Probabilitatea ca o persoana, pe durata unei vieti de 70 de ani sa necesite un transplant cu grefa proprie sau donata este de 1:200, probabilitatea crescand substantial o data cu varsta
6. Disponibilitatea unei grefe de celule stem "tinere" ca la momentul recoltarii fara riscul de a fi afectate de factori de mediu, boli, tratamente, etc aparute pe parcursul vietii

7. In cazul utilizarii grefei intre frati, sansele aparitiei unor complicatii imunologice post-transplant sunt mai reduse si mai putin severe

8. Numarul de transplanturi cu celule stem este in crestere cu cca.1000 / an, transplanturile cu grefa proprie depasind transplanturile cu grefa donata









Celulele stem inseamna viata !

Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina si dupa nastere, si contribuie la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli / traumatisme.
Celulele stem sunt de doua tipuri:- hematopoieticemezenchimale
Celulele stem hematopoietice sunt  responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite, fiind primele celule stem identificate la inceputul anilor ’60. Pana in prezent, reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind transplantati  anual  cu  grefe de celule stem hematopoietice cum sunt grefele de sange placentar.
Conform EBMT (European Bone Marrow Transplant), in prezent se efectueaza, anual, peste 30 000 de transplanturi in centrele medicale din Europa.


Mii de copii bolnavi ar putea fi salvați datorită celulelor stem!

Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obtinerea unei grefe de transplant: maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar.
Maduva osoasa si sangele periferic se pot recolta de la adulti sau in caz de necesitate, de la copii.

Celulele stem mezenchimale reprezinta o categorie mai recent recunoscuta de celule stem, ca urmare a numeroaselor cercetari desfasurate in acest domeniu. Celulele stem mezenchimale spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule (ex. celule cartilaginoase ; osoase, musculare; interstitiale; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc).
Acestea fac obiectul cercetarilor si studiilor  medicale in derulare, existand perspective de utilizare terapeutica in domeniul: medicinei regenerative - de refacere a unor tesuturi si organe, in transplantul de celule stem hematopoietice si de organe, in tratamentul bolilor autoimune sau inflamatorii cronice
Celulele stem mezenchimale spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau nastere altor categorii de celule : ex. celule cartilaginoase; osoase, musculare; interstitiale ; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc. (ex. figura de mai jos)

http://www.bioscience.org/2007/v12/af/2440/fig1.jpg

Cord Blood





Monica Davidescu si Aurelian Temisan

In momentul in care am ramas insarcinata am stiut ca trebuie sa pun deoparte pentru copilul nostru, o "centura de siguranta'' pentru intreaga lui viata…Celule stem sunt siguranta lui pentru viitor.

Marcel Pavel

Marcel Pavel a decis sa recolteze celule stem la nasterea fetitei lui pentru ca  vrea sa-i asigure un viitor fara probleme grave de sanatate si fiindca la nasterea baietilor, acest procedeu medical nu era cunoscut in Romania. Pentru aceasta decizie importanta pe care o poti lua o data in viata, a ales serviciile Primei banci de celule stem din Romania.


Maria Coman

"Sper din tot sufletul să fie o investiţie proasta … Adică să nu avem niciodată nevoie să folosim celulele stem. Însă nu mi-am pus nicio secundă problema să nu fac recoltarea. Dacă se poate şi dacă e atât de simplu, mi s-ar fi părut inconştient să nu apelam la recoltarea de sange placentar

Razvan si Irina Fodor

„Viitorul copilului nostru este foarte important. Sincer, imi doresc sa nu am niciodata nevoie de aceste celule si sa fie o investitie care sa nu ne ajute!  Am ales insa aceasta varianta pentru confortul nostru psihic dar mai  ales pentru viitorul fiicei noastre!"









sâmbătă, 24 august 2013

Daca chimie sexuală nu e, nimic nu e

Ne despărţiserăm de 45 de secunde, cât am urcat cu liftul, când mi-a telefonat, după prima întâlnire. Îi răspund ameţită de săruturile perfecte şi suspinând după cerceii pe care mi-i furase pe nesimţite din urechi, ca să mă mai vadă. “Voiam doar să-ţi spun că unde e, e, unde nu e, nu e. La noi e”.  Acum îmi sună cam rău, dar atunci am zâmbit larg – tocmai definise chimia dintre noi.



Desigur, au fost şi multe experienţe fără strop de, îi putem spune şi aşa, lipici. Oameni cu care pur şi simplu, orice ce am face, oricât ne-am impune să simţim asta, nu ne putem “conexa”. Dar când merge, cum de merge?

Feromonii ajută, ar sări unele voci. Hormonii eliminaţi mai ales de insecte, ca mijloc de semnalizare, aceste substanţe chimice prin care şi numeroase animale comunică între ele pe probleme importante ca mâncarea, teritoriul şi sexul, ne-ar influenţa şi pe noi în momentele alegerii unui partener. Unii cercetători nici nu vor să audă de teorie, alţii le trântesc pe mese dovezi că şi corpul uman produce şi reacţionează la feromoni.

Unul dintre marele mistere ale acestor substanţe este că dacă ele nu pot fi detectate de mirosul nostru, cum ne pot influenţa? Unii medici spun că feromonii sunt detectaţi de anumite celule pe care le avem totuşi în structura nasului. Complicat. Dar splendid. Măcar în cazul musculiţelor de fructe, lucrurile sunt clare – o bacterie din organismul lor le decide perechea. La fel şi dacă vorbim despre şoareci.

Într-un laborator din Liverpool a fost dat de gol feromonul poreclit “Darcy”, după atractivul erou din romanul “Mândrie şi prejudecată” semnat Jane Austen. Este de fapt o proteină din urina masculilor care atrage femelele şi care le face să fie interesate de un şoarece anume, şi nu de celălalt. Pentru noi, studiile continuă.

Ce îşi doresc femeile (şi bărbaţii)? 

Citeam o cercetare din care reieşea următoarele: ceea ce declară femeile şi bărbaţii că îşi doresc de la un partener şi ce aleg de fapt se bat cap în cap.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au urmărit o lună vieţile romantice ale participanţilor, pe care i-au invitat inclusiv la un maraton tip speed-dating. Şi au descoperit aşa: potrivit stereotipurilor, bărbaţii le-au spus că ei pun pe primul loc atractivitatea la o femeie, iar femeile le-au declarat că pentru ele puterea unui bărbat este cel mai tare afrodisiac.

În realitate, şi unii şi alţii erau “inspiraţi” în egală măsură de atracţia fizică şi de persoanele puternice şi ambiţioase. În alte cuvinte, stimulul primar al atracţiei funcţiona şi în cazul femeilor şi în cazul bărbaţilor, şi, atenţie, erau în egală măsură cuceriţi de “puterea” partenerului.

Începe lecţia de chimie sexuală

Când vine vorba despre atracţie fizică, cam ştim la ce se uită ei. Ele, însă, în perioada fertilă sunt incredibil de magnetizate de bărbaţii cu feţe macho. Iar dacă au acasă un partener nu tocmai plin de masculinitate, în aceste zile se vor trezi privind după astfel de persoane.

Culmea, ne spune studiul din Colorado pe această temă, partenerii lor masculi desăvârşiţi nu devin automat mai interesanţi pentru ele. Preferă să se uite după alţii. Cu bărbia pronunţată, ochi de tip asiatic şi cu sprâncenele bine conturate, susţine studiul. Inteligenţa nu contează câtuşi de puţin în situaţia discutată, cea cu atracţia în perioada fertilă, constată miraţi experţii. În ceea ce îi priveşte pe domni, există şi aici un adevăr care nu le va pica bine partenerelor – în acele aventuri de o noapte pe care le adoră, spre deosebire de ele, nu sunt absolut deloc pretenţioşi.

Ţin cont de atractivitatea partenerei, însă nu pun atât de mare preţ pe aspectul fizic în această situaţie, cum ar pune o femeie care cere ca acela cu care face sex o noapte să arate într-un anume fel. Ei declară într-un chestionar completat în mai multe ţări că ar merge oricând acasă pentru o noapte şi cu o femeie frumoasă şi cu una mai puţin atrăgătoare.Ele, în schimb, au răspuns că nu vor face pasul decât cu un bărbat arătos.



ppt.ro




Cum incepem o nouă relaţie ?

“A fost frumos, dar s-a terminat” – tot mai des auzim această replică. Însă oricât de greu ar fi pe moment, mergem mai departe căci soarele răsare în fiecare zi. Trebuie să facem loc în viaţa noastră unor oameni noi alături de care să ne împlinim sufleteşte şi material. 
1.Chiar dacă te-ai despărţit de foarte puţin timp, nu sta izolat. Este normal să nu fii tot timpul cea mai bună variantă a ta însă trebuie să fii vizibil. Ieşi în oraş, în parc, socializează cu prietenii, socializează pe internet. Vechea relaţie face parte din trecut, respectă-ţi fostul partener, păstrează amintirile frumoase dar acum ai trecut la nivelul următor. Ai în faţă viitorul!
 


2.Fă lucruri noi! Nu da iama în frigider ori într-un bar – nu vei găsi fericirea. În această perioadă ai nevoie de un respect de sine crescut, deci este un moment perfect să începi un program nou de fitness, jogging, să mergi la karaoke, la un curs de echitaţie ori să înveţi să cânţi la un instrument muzical. Orice vis aveai, acum poate deveni realitate!

3.Acum că ai început să socializezi, să te implici în proiecte noi şi ai căpătat din nou încredere în propria persoană, este momentul să încerci să-ţi faci prieteni noi. Trecutul încă doare, aşa că este indicat să iei o gură de aer proaspăt.

4.Nu trebuie să aştepţi ca perechea potrivită să-ţi bată la fereastră. Trebuie să cauţi, însă atenţie, există riscul următor: cu cât cauţi mai mult sunt mai puţine şanse să o găseşti. Aşadar ochii, inima şi raţiunea larg deschise!

5.Şi totuşi, cum poţi trece peste fantoma vechii iubiri? Atunci când ai găsit persoana potrivită uiţi fără să vrei. Nu există o reţetă pentru asta. 

6.Momentul prima întâlnire: nu exagera cu nimic fie că vorbim despre machiaj, vestimentaţie, autodescriere sau aşteptări. Comportă-te natural, vorbeşte deschis despre pasiunile tale şi deschide bine urechile la ce are de spus cel de lângă tine. Receptează semnale ce te fac să realizezi dacă merită să mergi la o a doua întâlnire. 

7.Nu este nimeni perfect, cu toţii avem defecte. Însă trebuie să ne alegem un partener ce are defecte pe care le putem tolera sau ce se pot corecta. De exemplu, dacă toată viaţa ai fugit de amicii lui Bachus, iar noul tău prieten a băut singur de la prima întâlnire o sticlă de vin şi două pahare de whisky este clar că pe termen lung ar interveni probleme între voi. Nu omorâ însă din faşă o relaţie doar pentru că în acel moment partenerul avea 2 kg în plus pentru gusturile tale sau avea o tunsoare demodată.


8.Nu încerca să schimbi modul de gândire al cuiva pentru că pe termen lung este imposibil!

9.Fiecare persoană este diferită şi nu trebuie făcute comparaţii între fostul şi actualul partener (nici în sinea ta) dar nici într-un caz cu voce tare în cadrul unei întâlniri. 

10.Ţine cont de faptul că toate contrastele se atrag – nu te speria dacă eşti atrasă de o persoană ce pare dintr-un alt film. Veţi descoperi în timp pasiunile şi lucrurile comune. 

11.În mod normal, dacă două persoane se plac şi încep să se descopere, lucrurile încep să se aşeze natural. Nu trebuie să forţezi nota. Vei putea afirma că ai început să cunoşti noul partener abia după ce aţi trecut prin mai multe întâmplări şi bune şi rele.

12.Momentul sex. Nu există o reţetă sau un orar pentru acest pas. Fiecare cuplu simte când este momentul său. Însă acest moment nu trebuie forţat. Prezervativul este obligatoriu!

13.Planurile pe termen scurt şi dese reprezintă reţeta marilor succese în relaţii. Fără planuri şi pretenţii pe termen foarte lung. Savuraţi momentul!







Fantezia sexuală, subiect tabu sau normalitate?

Pe cât de importante şi pe cât de normale sunt fanteziile sexuale în vieţile noastre, pe atât de rar este abordat acest subiect şi pe atât de mare rămâne tabuul. Chiar aşa, când aţi discutat ultima oară cu cineva apropiat despre asta sau când v-aţi recunoscut ultima dată vouă înşivă cele mai puternice fantezii?

Avem fantezii sexuale încă din copilărie. Poate nu le recunoaştem sub această etichetă de "fantezii sexuale", dar ele asta sunt şi apar într-un mod absolut firesc. Ne însoţesc pe toată adolescenţa, capătă intensităţi din ce în ce mai mari şi totuşi ne încăpăţânăm să le catalogăm drept secrete ruşinoase şi să nu aducem nicicând vorba despre ele.

Chiar şi în cupluri cu vechime, subiectul este străin, fiecare duce vieţi paralele şi are dorinţe puternice în mintea lui şi doar atât. Fanteziile comune, partidele de sex "adaptate" la visele erotice ale unuia sau altuia dintre parteneri sunt rarităţi, nicidecum practici obişnuite. Şi avem să le mulţumim prejudecăţilor pentru asta. Am să vă înşir câteva întrebări-temeri, pe care precis le veţi recunoaşte.

Dacă îi spun jumătăţii mele ce-mi imaginez şi ce-mi doresc cu adevărat ce va crede despre mine? Dacă ar şti prietena mea cea mai bună ce gânduri sexuale îmi trec prin cap nu m-ar lua oare drept o ciudată? Dacă într-adevăr nu e firesc să avem fantezii şi trebuie să le reprimăm, nicidecum să le împărtăşim? Dacă fanteziile mele "spun" de fapt lucruri cu adevărat grave despre mine?

Şi acum, am să vă provoc cu alt tip de întrebare. Dacă nu v-ar mai păsa şi aţi recunoaşte, în sfârşit, un mare adevăr? Acela că creierul nostru este cel mai important organ sexual pe care îl avem. Şi atunci nu e păcat să nu-l folosim?  

Fanteziile înseamnă normalitate

Chestionaţi orice sexolog pe acest subiect şi vă va spune aceeaşi placă – este absolut normal să avem o "viaţă activă" a fanteziilor sexuale. Asta nu înseamnă că suntem obsedaţi de sex, nici nu sugerează că avem o relaţie în care lucrurile nu merg.

Existenţa fanteziilor înseamnă că suntem oameni perfect sănătoşi sexual. Este modul minţii noastre, al creierului (cel mai important organ sexual, vă reamintesc) de a explora, de a descoperi ce îi face plăcere.

Fanteziile sexuale pot fi reprezentate de o imagine, de un lanţ de imagini, de o povestioară pe care mintea noastră o creează inspirată din viaţa de zi cu zi sau din experienţele trecutului. Nu există limite, nu există fantezii normale sau anormale, bune sau rele, acceptate sau strigătoare la cer.

Cele mai des întâlnite fantezii

Tocmai pentru ca imaginaţia umană este incredibil de bogată, iar noi vorbim cu greu sincer despre subiectul fantezii, topurile celor mai comune vise erotice nu sunt de o foarte mare încredere. Am ales să vă prezint clasamentul întocmit de doctor Logan Levkoff, scris pentru publicaţia Huffington Post, după ce a intervievat câteva sute de femei.

Cea mai des pomenită fantezie a doamnelor şi domnişoarelor vizate de sondaj a fost sexul cu o vedetă. Locul 2 – sexul cu altă femeie, locul 3 – sex cu persoana care le serveşte zi de zi băutura la cafenea. Locul 4 – o partidă în trei cu George Clooney şi Angelina Jolie, locul 5 – sexul cu un străin, iar locul 6 – o partidă în care să fie dominate. Locul 7 este exact pe dos – un act sexual în care ele să fie dominatoarele, locul 8 – sexul într-un loc public, locul 9 – sexul în grup.

Cât despre bărbaţi, "credinţa populară" este că fantezia numărul unu este sexul în trei, cu două partenere în acelaşi timp (căci cu două partenere, dar nu în acelaşi timp e o fantezie pe care şi-o satisfac deseori umblă vorba). În lista lor de preferinţe apar şi partida în care să fie dominaţi, dar şi partida în care să le vorbească murdar.

Însă, repet: sunt liste pe care ne putem baza puţin, pentru că lumea fanteziilor nu are nici un fel de limită şi imaginaţiile nu pot fi încadrate în tipare. Aşa că dacă vă doriţi să aflaţi la ce visează cel sau cea de lângă voi, nu veţi afla dintr-un top publicat într-o revistă, ci dintr-o discuţie teribil de sinceră.

Invitaţie în lumea fanteziilor noastre

Să deschizi subiectul fanteziilor tale sexuale nu e lucru uşor, dar odată trecută marea barieră, te vei felicita şi vei număra satisfăcut lucrurile pe care le-ai avut de câştigat făcând asta. La fel, n-avem nevoie de procente reieşite din sondaje ca să ştim că pentru fiecare dintre noi viaţa sexuală este extrem de importantă. Şi atunci de ce să n-o transformăm într-o adevărată plăcere?

A vorbi cu partenerul despre fanteziile sexuale nu înseamnă să vii acasă şi să-i spui că pe tot drumul, în autobuz, te-ai gândit excitată la Johnny Deep sau eventual la şoferul RATB blonduţ şi bine lucrat. Fanteziile sunt o chestiune intimă şi o mare parte din ele ne privesc numai pe noi, atâta vreme cât le acceptăm şi le recunoaştem rolul benefic.

În top 5 al nostru, singurul care contează, sunt însă şi fantezii pe care le putem experimenta cu cel de lângă noi, transformând relaţia de cuplu în ceea ce trebuie să fie – una cu o excelentă comunicare, în care fiecare primeşte ceea ce îi face plăcere şi oferă asta la rândul lui. Nu e cumplit de trist şi frustrant să ştii că trăieşti lângă un om care duce o intensă viaţă sexuală imaginară, de care tu n-ai nici un habar şi în care poate nici nu-ţi vei mai găsi locul? Aşa că recunoaşteţi-vă fanteziile şi trăiţi-le frumos!

Ovulaţia influenţează fanteziile sexuale

Cercetătorii din Alberta, Canada, au plătit 27 de femei celibatare şi heterosexuale să îşi noteze timp de o lună fanteziile sexuale. Aşa au constatat că acestea au avut mai multe fantezii în cea mai fertilă perioadă a lunii, perioada ovulaţiei (un test de urină indica exact momentul în care se producea aceasta).

Pe baza notiţelor făcute de participante, specialiştii au descoperit că acestea aveau o medie de 0,77 fantezii sexuale pe zi, dar când ovulau numărul creştea la 1,3 fantezii pe zi. La fel, interesul femeilor faţă de bărbaţi era mai mare în acea perioadă. În plus, cercetătorii au mai constatat că fanteziile din timpul ovulaţiei le excitau mult mai tare pe femei decât fanteziile din zilele mai puţin fertile.









Organul genital masculin - 10 lucruri pe care nu le ştiai


"For Those Who Hate The Nude"

Dacă ai avut vreodată curiozităţi legate de organul genital masculin şi ţi-a fost jenă să întrebi, mai jos găseşti câteva lucruri interesante.

Durata orgasmului
În medie, orgasmul la barbaţi durează aproximativ şase secunde, iar la femei 23. Nu e prea corect, dar având în vedere faptul că multe femei nu pot ajunge la orgasm, balanţa se echilibrează.

Fumatul
Ştii că fumatul astupă arterele, inclusiv cele care se ocupă de circulaţia sângelui la nivelul organului genital masculin. Pe lângă faptul că dăunează grav sănătăţii şi durata vieţii ţi se scurtează, fumatul poate contribui şi la scurtarea lungimii penisului, cu până la un centimetru.


ppt.ro


Ai grijă! Îl poţi rupe!
Da, se pare ca organul masculin se poate rupe. Se poate întâmpla atunci când faci sex sălbatic sau când ai o întrevedere solo prea entuziastă. Oricât de umilitor ar fi, trebuie să-ţi iei inima în dinţi şi să mergi la medic, altfel rişti să te confrunţi cu o disfuncţie erectilă permanentă.

Prezervative extra-largi
Conform producătorilor de prezervative, doar şase procente dintre bărbaţi au nevoie de o mărime extra-large, restul de 94% mint.

Erecţia prelungită nu e sănătoasă
Deşi ar trebui să fie un moment de mândrie, poate chiar un miracol, se pare că nu e tocmai normal, ba chiar este o problemă medicală. „Dacă circulaţia sângelui care produce erecţia nu părăseşte organul genital masculin, pot apărea complicaţii serioase, precum cheagurile de sânge“, explică  Dr. Joshua Fiske, urolog la Overlook Hospital, Summit New Jersey.

Culoare contrastantă
Organele genitale masculine sunt în general mai închise la culoare decât restul corpului. Asta din cauza procesului de maturizare, dar şi pentru că la pubertate bărbatul face cunoştinţă cu mâna lui dreaptă.


Să tot fii rege
Se pare că cel mai faimos organ genital masculin a fost cel al regelui Fatefehi din Tonga care a dezvirginat în jurul a şapte virgine pe zi, între anii 1770 şi 1784, iar asta însumează 37,800 de femei.

Testicule albastre
Bărbaţii chiar se pot confrunta cu această problemă care în termeni medicali se numeşte epididimita (inflamarea epididimului). Testiculele albastre apar atunci când epididimul se blochează cu sperma care a ieşit din testicule, dar nu şi din penis.

Consultă medicul periodic
Prostata mărită poate duce la ejaculare prematură şi disfuncţii erectile. N-ar strica să faci nişte verificări din când în când, chiar dacă nu simţi că ai probleme.

Circumcizia
„Studiile arată că printre beneficiile acesteia se numără mai puţine infecţii urinare şi scăderea riscului de a contacta HIV“, spune Dr. Fiske.

 NOU adidas Nike Puma Lacoste LeCoq Converse







Despre jucariile sexuale

Se vorbeste peste tot de ele, le vedem in filme, li se dedica anumite carti, auzim marturii ale celor care le-au incercat si nu s-ar mai putea lipsi. Si totusi jucariile sexuale nu au castigat atat de mult teren pe cat suntem lasati sa credem. Studii si din State, si din Europa arata ca procentul celor care le folosesc sare putin de 20.

1. De cand exista aceste obiecte ale placerii? De cand lumea. Grecii aveau acele olisbos (obiecte in forma de falus) - intr-un poem din secolul al III-lea i.e.n. doi amici laudau de mama focului aceste dildouri: „barbatii nu ating niciodata aceasta rigiditate (…). Si ce dulceata! Un vis!... De dorul de a le incerca imi sar ochii din cap...” Nici in perioada Renasterii moda lor nu s-a stins, iar fiecare popor si-a confectionat in timp diverse astfel de obiecte care mai de care mai trasnite.



2. Care se cauta cel mai mult acum? Se cer foarte tare ratusca vibratoare si oul vibrator cu telecomanda (functioneaza si de la o distanta de cativa metri si poate fi folosit mai ales in afara casei - el tine telecomanda, ea „oul” si incepe jocul erotic, nu exista orgasm, dar experienta este deosebita, spun inventatorii). Apoi vibratorul Gigi, care stimuleaza punctul G, si vibratorul Iepure (The Rabbit, prezentat si intr-un episod din „Totul despre sex”).

3. Cat sunt de sigure aceste jucarii sexuale? Nu se stie clar. Sunt tot felul de voci care spun ca nu ar fi, si multe pagini de Internet, in special americane, sustin ca multe dintre aceste obiecte ar contine ingrediente capabile sa provoace cancerul

Din pacate, datele medicale in acest sens sunt inca putine. Iar majoritatea producatorilor nici nu dezvaluie ce chimicale pun in acele jucarii. Important este ca persoanele care le folosesc sa stranga cat mai multe informatii inainte, sa le aleaga pe cele din materiale de calitate (materiale hipoalergenice, silicon, elastomer), iar daca totusi le iau pe cele mai ieftine sa le foloseasca poate cu un prezervativ, pentru a mai reduce din riscuri.

4. Cei care nu le folosesc nu stiu ce e aia viata sexuala implinita? Ba sigur ca stiu. Folosirea lor poate insemna o experienta memorabila, dar nu este necesara pentru o viata intima grozava. Pot fi utilizate mai ales pentru placerea ambilor parteneri, dar sexologii atrag atentia ca nu trebuie sa devina obligatorii la fiecare act sexual, pentru ca astfel cei doi vor trai o viata sexuala strict mecanica.

5. Este adevarat ca in unele state din SUA sunt interzise? Da, pana de curand, unul dintre ele era Texasul. Dar in martie 2008, justitia a decis sa scoata din vigoare legea care condamna vanzarea acestor obiecte in scopuri… sexuale. 

Puteau fi vandute pentru uz medical sau educational. Iar detinerea a mai mult de 6 astfel de obiecte era interzisa prin lege. Alabama, Mississippi si Virginia isi pastreaza restrictiile care au ca scop „protejarea publicului de indecenta”.








Cat de sigur este sexul oral?



Daca ti-ai imaginat ca prin sex oral risti mai putin decat prin alte forme de contact sexual, te-ai inselat. Cele mai multe dintre bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin intermediul acestei tehnici. Indiferent ca il practici sau nu, trebuie sa stii care sunt pericolele la care te expui. 

HIV
Exista riscuri mai mari sa te infectezi cu HIV in cazul contactelor sexuale vaginale sau anale neprotejate decat in cazul sexului oral. Totusi, protectia este necesara, in special atunci cand ai de-a face cu o persoana straina sau esti foarte activa din punct de vedere sexual.

Este recomandat sa folosesti un prezervativ pentru ca cea mai mica rana din interiorul cavitatii tale bucale sau o ejaculare directa in interiorul acesteia iti pot fi fatale. Daca ii oferi partenerului un sex oral, pericolul este mult mai mare decat daca faceti invers.

Herpes
Desi herpesul genital si cel bucal au drept cauza diferite tipuri de virusuri, ele se pot combina si apoi raspandi mai departe. Asadar, herpesul poate fi contactat si prin sex oral. El este transmis chiar daca nu apar simptome.

Exista anumite medicamente care pot reduce riscul infectiei, dar nu sunt eficiente 100%. Nici prezervativul nu te protejeaza total impotriva herpesului pentru ca virusul se poate raspandi prin contactul pielii.

Gonoree
Si infectia gonoreica poate fi transmisa prin sex oral, indiferent ca esti in postura celui care executa sau primeste. Bacteria Neisseria Gonorrheae, responsabila de aceasta boala, supravietuieste foarte bine in gat, iar infectiile contactate prin sex oral sunt destul de frecvent intalnite.

Clamidia
Clamidia este usor de transmis prin felatie. Ambii parteneri risca, atat persoana care ofera sexul oral, cat si cea care beneficiaza de el. Insa, infectiile contactate in timpul sexului oral oferit femeii sunt mai rare.

Sifilis
Potrivit statisticilor, 15% dintre cazurile de infectie cu sifilis sunt contractate in timpul sexului oral. Desi nu poate fi transmis decat daca apar simptomele caracteristice, semnele primare si secundare sunt foarte greu de detectat.

Prin urmare, sexul oral nu este chiar atat de sigur. Daca vrei sa faci sex oral, este foarte important sa iti cunosti bine partenerul.