sâmbătă, 31 august 2013

Boli tratate cu ajutorul celulelor stem

In Romania se apreciaza ca sunt 1.500 de copii bolnavi de leucemie, leucemiile acute reprezentand 10 % din cancerele intalnite la aceasta categorie de varsta si fiind principala cauza de deces sub 35 de ani. (leucemia acuta limfoblastica este cea mai frecventa afecţiune hematologica maligna aparuta în copilarie cca 80-90 % din cazuri aparand sub varsta de 10 ani).
La acestia se adauga 3.500 de pacienti cu boala Hodgkin, o parte din acestia avand indicatie de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoietice pentru a putea supravietui si 370 de copii cu talasemie majorã, o boala de sange transmisa ereditar si in care singurul tratament curativ este reprezentat de transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator sanatos.
Primul transplantul de celule stem hematopoietice efectuat cu succes s-a realizat in  anul 1968, de catre doctorul Robert A. Good de la Universitatea din Minnesota.
S-a deschis astfel o noua era terapeutica pentru afectiuni hematologice severe care pana la acel moment erau considerate incurabile.
In anul 1988, prof. dr. Eliane Gluckman (Spitalul "St. Louise" din Paris) a realizat cu succes primul transplant alogen fraternar de sange placentar, ca sursa de celule stem hematopoietice intr-un caz sever de anemie Fanconi. Aceasta reusita a deschis un nou capitol in domeniul transplantulului de celule stem. Pacientul, Matthew Farrow, traieste si este considerat liber de boala.
Profesorul H.E. Broxmeyer de la Universitatea Indiana din SUA, a fost primul cercetator care in urma studiilor efectuate in anii ' 80 a constatat ca sangele placentar contine un numar suficient de celule stem si progenitori hematopoietici, care sa permita obtinerea grefarii medulare in urma efectuarii unui transplant. Ulterior, in colaborare cu geneticianul AD Auerbach de la Institutul din Rockeffeler si Eliane Gluckman au format primul colectiv de medici care au realizat in premiera, un transplant de celule stem hematopoietice din sangele placentar.
Pe masura ce s-a consolidat experienta in domeniu, paleta indicatiilor clinice de efectuare a unui transplant cu celule stem hematopoietice placentare s-a extins, in prezent cuprinzand peste 80 de afectiuni hematologice, ereditare si oncologice:

Boli de sange maligne ("cancere de sange")- Leucemii acute sau cronice ; limfoame maligne

Alte boli de sange grave- Forme particulare de anemie ( Beta Talasemia majora; Siclemia)- Sindroame de insuficienta a maduvei osoase ( Anemia Aplastica severa; Anemia Fanconi;Trombocitopenia amegacariocitara )

Unele boli ale sistemului imunitar- Imunodeficienta severa combinata; Boala granulomatoasa cronica

Boli metabolice ereditare (prin deficitul/ absenta innascuta a unor enzime)- Adrenoleucodistrofia; Boala Kraube

Anumite tipuri de cancer- Cancere ale sistemului nervos (Neuroblastom; Meduloblastom )- Cancer al retinei (Retinoblastom) - Cancere cu celule germinale


Noi perspective de utilizare a grefelor de sange placentar, in terapia regenerativa
Incepand din 2005, s-a constatat o crestere exponentiala a numarului de grefe autologe de sange placentar eliberate pentru utilizare experimentala in noul domeniu al medicinei regenerative (de refacere a unor tesuturi si organe). Dezvoltarea acestui nou domeniu medical, ar putea oferi noi perspective de utilizare terapeutica a grefelor de sange placentar si in alte categorii de boli: afectiuni neurologice grave la copii, (leziuni cerebrale prin deficit de oxigenare sau traumatice; hidrocefalie congenitala; paralizie cerebrala) diabet zaharat, unele boli cardiace (deficit de dezvoltare a inimii stangi).
Statistici :
Leucemiile (27.5 %), cancerele de sistem nervos central – creier si maduva spinarii (17.4 %) si limfoamele Hodgkin (7.2 %) sau NonHodgkin (6.6 %) sunt cele mai obisnuite forme de cancer care apar la copiii cu varste intre 0 si 19 ani ( conform informatiilor furnizate de "The Leukemia and Lymphoma Society" ) .

Statistici in România:

1.500 de copii bolnavi de leucemie
3.500 de pacienti care suferă de boala Hodgkin
Peste 300 de copii cu betatalasemie majoră.

Sansa de vindecare: Transplantul cu celule stem !









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu