Relaţii care se sfârşesc brusc, care se răcesc în timp, nepotriviri de caracter sau certuri. Cu toţii am experimentat cel puţin una dintre acestea. Psihologia clasifică zece motive ca fiind principalele care deteriorează o relaţie. Iată care sunt!
Diferenţele – mari sau mici, de caracter, obiceiurile. Toate acestea pot duce la conflicte sau la serii de conflicte şi, inevitabil, la răcirea unei relaţii. Mai mult decât atât, în mod inevitabil, fiecare dintre parteneri va încerca la un moment dat să preia controlul, precum un lider, în relaţie. Important de reţinut este faptul că ideal este să existe un echilibru între parteneri şi nu o continuă competeţie.
Existenderea familiei – deşi multe cupluri îşi doresc copii, sunt şi cazuri în care venirea lor pe lume aduce nemulţumiri în familie. Ori aceştia nu au fost doriţi, ori părinţii s-au văzut puşi în situaţia de a-şi schimba obiectivele setate iniţial de dragul lor.
Lipsa satisfacţiei sexuale – studiile arată că mai mult de 30% dintre cupluri întâmplă probleme de disfucţii sexuale, cel mai probabil cauzate de anumite boli. Cu toate acestea, puţini dintre ei apelează la ajutor specializat şi chiar mai puţini vorbesc deschis despre problema pe care o întâmpină.
Nemulţumirea – situaţii de neîncredere în partener, lipsa de cumonicare sau acuzarea în permanenţă a partenerului. Sunt cei care nu sunt niciodată mulţumiţi de nimic şi îşi blamează partenerul pentru orice aspect al relaţiei.
Etapele relaţiei – nu degeaba se spune că dragostea durează trei ani. Primii trei ani mai sunt numiţi şi etapa pasională, o perioadă în care fiecare din cei doi parteneri îşi concentrează toată atenţia asupra celuilalt. După cei trei ani însă, fiecare dintre cei doi începe să îşi stabilească şi obiective proprii, excluzându-l, de cele mai multe ori, pe celălalt.
Treburile casei – dacă în mod tradiţional femeile erau cele care aveau grijă de treburile casei, acum acestea cer dreptate şi împărţirea lor în mod egal, fapt ce poate genera conflicte.
Alţi membri ai familiei – adică acei membri din afara cuplului care încearcă să aibă un cuvânt de spus sau influenţează negativ unul dintre parteneri.
Infidelitatea şi gelozia – infidelitatea va aduce cu sine resentimente faţă de partenerul care a greşit. Totuşi, sunt cazuri în care gelozia acţionează fără un anumit fundament, iar acest fapt duce de cele mai multe ori la conflicte.
Banii – fiecare are un mod diferit de a-şi gestiona banii, dar şi principii diferite. Anumite atitudini în ceea ce priveşte domeniul cheltuielilor pot supăra unul dintre parteneri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu